Yenigün Gazetesinde Derneğimiz

Adsız

İbrahim Büyükdere kimdir? Konya Hocacihan Mahallesi’nde 1964 yılında dünyaya geldim. Ticaret lisesi mezunuyum. Muhasebeci olarak derneklerde, vakıflarda, özel şirketlerde 35 yıllık bir hizmetim var. En son da Türk Anadolu Vakfı gibi güzide bir vakıfta 25 yıl görev aldım. Allah kabul buyurur inşallah sadece muhasebeci olarak kalmayıp çeşitli hayır kurumlarında gönüllü olarak vazifeler aldım. Sarraflık işiyle iştigal olan Rıza Mendi başkanlığında kurulun Camileri Temizleme Derneği ailesine 2011 yılında iştirak ettim. O günden bugüne Camileri Temizleme Derneği’nde görevime devam etmekteyim. Gücüm yettiği ölçüde de bu tip hayır kurumlarına hizmet etmeye devam edeceğim. Evliyim.

İbrahim Büyükdere kimdir?
Konya Hocacihan Mahallesi’nde 1964 yılında dünyaya geldim. Ticaret lisesi mezunuyum. Muhasebeci olarak derneklerde, vakıflarda, özel şirketlerde 35 yıllık bir hizmetim var. En son da Türk Anadolu Vakfı gibi güzide bir vakıfta 25 yıl görev aldım. Allah kabul buyurur inşallah sadece muhasebeci olarak kalmayıp çeşitli hayır kurumlarında gönüllü olarak vazifeler aldım. Sarraflık işiyle iştigal olan Rıza Mendi başkanlığında kurulun Camileri Temizleme Derneği ailesine 2011 yılında iştirak ettim. O günden bugüne Camileri Temizleme Derneği’nde görevime devam etmekteyim. Gücüm yettiği ölçüde de bu tip hayır kurumlarına hizmet etmeye devam edeceğim. Evliyim.Türkiye’de eşi benzeri olmayan bir kuruluş olan ‘Konya Camileri Temizleme Derneği’ yılda 500 cami hedefiyle başta merkez olmak üzere ilçelerde bulunan ibadethaneleri A’dan Z’ye temizliyor. Derneğin Genel Koordinatörü İbrahim Büyükdere, hayırsever vatandaşlardan hizmetlerinin devam etmesi için destek bekliyor.

Konya Camileri Temizleme Derneği, hayırda yarışan, hayır için koşturan bir dernek. Derneğin Genel Koordinatörü İbrahim Büyükdere, 2007 yılında bir grup hayırsever arkadaşın önderliğinde derneklerinin temelinin atıldığını belirterek, “Yılda 500 cami hedefiyle totalde 4 bin 500 camiye ulaştık. Diğer illerden bize çok talep geliyor. Oralara da hizmet istiyorlar. Ancak bugünkü imkanlarımız sadece Konya’ya yetiyor. Eğer hayırsever vatandaşlarımız bize hem maddi hem de manevi yönden destek çıkarlarsa, Allah’a kulluk şuuruyla koşturup, diğer illere hizmet götürebiliriz” dedi.

Camileri Temizleme Derneği’nin tarihsel süreciyle alâkalı bilgi verir misiniz? İlk ne zaman yola çıkılmış, böyle bir dernek fikri nasıl olmuş vesaire…   

Tabii, memnuniyetle. Esasında derneğin ilk ortaya çıkışı duygulu bir sürece dayanıyor. Bu derneğe gönül vermiş bir başkanımız var, Rıza Mendi. Hayra kendini adamış bir başkana sahibiz. Daha önce böyle bir dernek kimsenin aklına gelmemiş, Türkiye’de de eşi benzeri yok. Başkanımız 2007 yılında Sultan Selim Camii’nde namaz kılarken alnını secdeye koyduğu zaman bir rahatsızlık hissetmiş. Düşünmüş ki Cenab-ı Hakk’a namazda en yakın olduğumuz an secde halidir. İşte bu secde halinde başkanımız Rıza Mendi, yerdeki pisliklerin çok rahatsız eder boyutta olduğunu gözlemlemiş. Neyse namazı bitirip dışarı çıkmış. Akabinde meslektaşları olan sarraf arkadaşlarla görüşüyor, yaşadığı rahatsızlığı dile getirip, istişare yapıyor. Sonrasında başkanımız Rıza Mendi, arkadaşlara şöyle bir teklifte bulunmuş; ‘Konya’da biz camileri temizleyen bir dernek kursak nasıl olur?’ İstişare neticesinde 2007 yılında derneğimizin temelleri atılıyor. Sadece Cenabı- Hakk’ın ibadethanelerini temizlemek için kurulan Camileri Temizleme Derneği, o günden bugüne hizmet vermeye devam ediyor.

Peki derneğinizin çalışmaları nasıl yapılıyor, koordine ediliyor, ne gibi hizmetler sunuyorsunuz?

Şimdi dernek kurulduğu vakit belli bir güç nispetinde çalışmaların sürdürebilecek, hizmet sunabilecek. Bu kapsamda derneğe servis hizmetini sağlayan bir minibüs tesis edildi. Bu aracın içerisinde aklınıza temizlik malzemeleriyle ilgili ne geliyorsa hepsi mevcut. 7 kişilik bir personel, başlarında da bir ekip şefi olarak camilere gönderiyoruz.

Tabii personele belli bir maaş da veriyorsunuzdur.

Elbette. Derneğimiz resmi bir kuruluş. Tüm personelimiz kadrolu, güvencesi var.

YILDA 500 CAMİ TEMİZLENİYOR Şunu da belirteyim, hedefimiz kapsamında yılda 500 camiyi rahatlıkla temizliyoruz. Şu ana kadar totalde 4 bin 500 camiye ulaştık. Temizlik ekibimiz caminin içerine girdiği zaman mihrap, minber, avizeler, duvarlar, klimalar, kalorifer peteklerinin araları, içerisindeki filtreleri, A’dan Z’ye caminin içerisinde el değmedik hiçbir yer kalmıyor. Ekip şefi kardeşimiz, ekibinde görev dağılımı yaparak cami tepeden aşağı temizleniyor. Bir günde cami temizlenebiliyor mu? Eğer cami büyükse tabii ki de bir günde bitmiyor. Mesela merkezdeki Hacıveyiszade Camii, Kapı Camii, Sultan Selim Camii ve Alaeddin Camii gibi büyük ibadethaneler iki gün sürebiliyor. Ama normal büyüklükteki camileri Allah’ın izniyle bir günde bitiriyoruz.

YILDA 500 CAMİ TEMİZLENİYOR
Şunu da belirteyim, hedefimiz kapsamında yılda 500 camiyi rahatlıkla temizliyoruz. Şu ana kadar totalde 4 bin 500 camiye ulaştık. Temizlik ekibimiz caminin içerine girdiği zaman mihrap, minber, avizeler, duvarlar, klimalar, kalorifer peteklerinin araları, içerisindeki filtreleri, A’dan Z’ye caminin içerisinde el değmedik hiçbir yer kalmıyor. Ekip şefi kardeşimiz, ekibinde görev dağılımı yaparak cami tepeden aşağı temizleniyor.
Bir günde cami temizlenebiliyor mu?
Eğer cami büyükse tabii ki de bir günde bitmiyor. Mesela merkezdeki Hacıveyiszade Camii, Kapı Camii, Sultan Selim Camii ve Alaeddin Camii gibi büyük ibadethaneler iki gün sürebiliyor. Ama normal büyüklükteki camileri Allah’ın izniyle bir günde bitiriyoruz.

HİZMET GİTMEYEN YER YOK

Personellerinizin dernekten başka bir işi var mı?

Yok. Sadece derneğimiz bünyesinde çalışıyorlar. Konya merkezde yaklaşık 2 binin üzerinde cami var. Yaklaşık bin 500’ün üzerinde de ilçe camileri mevcut. Örneğin Kadınhanı, Sarayönü, Akşehir gibi 28 tane ilçemiz var. Derneğimizin ismi ‘Konya Camileri Temizleme Derneği’ olduğu için sadece merkez ile kısıtlı kalmıyoruz.

İlçelere de gidiyorsunuz yani.

Aynen öyle. Konya’nın kent, kasaba, ilçe yani anlayacağınız en ücra köşelerine dahi hizmet veriyoruz. İşte bundan dolayı biz böyle bir gönüldaşız. Eğer yapacaksak bu işi gönül vermiş bir ekibimizle, teknik kadromuzla, bütün Konya’yı kapsıyoruz.

Dava şuuru bu olsa gerek.

Kesinlikle.

Peki temizlik nasıl yapılıyor, sınırları nedir?

Şimdi tek tek camileri takip etmemiz pek mümkün değil. Bundan dolayı camideki görevli imam ve müezzin  kardeşlerimiz, camisinin temizlenmeye ihtiyacı olduğunu hissettiği vakit bize ulaşıyor, biz de ona randevu verip, hizmet götürüyoruz. Randevu öncesi ekip şefimiz 1 gün önceden imamı arıyor, ‘biz yarın ekibimizle birlikte geliyoruz. Hazırlıklı olun’ diyor. En nihayetinde ekibimiz randevu günü camiye ulaşıyor.

HER ZAMAN HAZIRIZ

Yaptığınız temizlik ne kadar süre gidiyor, tekrar bir daha ne zaman aynı camiyi temizliyorsunuz?

O bize kalmış bir şey değil. Caminin imamı ne zaman temizlik ihtiyacı hissettiğinde bizi arar, biz de o vakit tekrar gideriz. Yani bizden randevu aldığı zaman biz ona hizmet götürmeye hazırız.

Temizlikte başka ne gibi hizmetleriniz var?

Genel temizlik bittiği zaman en son caminin halıları halı yıkama makinesiyle, kaliteli bir şampuanla yıkanıyor ve çektiriliyor en nihayetinde de caminin iç temizliği bitmiş oluyor. Daha sonra caminin dışına çıkıyoruz. Dışarıda bahçe bölümü varsa, şadırvan bölümü varsa, tuvaleti, minaresi varsa bunlarda bir bütün olarak temizlenip, caminin temizliği bitmiş oluyor.

GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİ KAYDA GEÇİRİYORLAR

O kadar mutluyuz şu an Konya camilerimiz pırıl pırıl. Cami temizliğinden sonra ise ‘Din Görevlileri Görüş ve Önerileri’ adı altında bir kitabımız var. Bu kitabın içeriğini camilerde temizlik bittikten sonra o caminin imanın hizmetimizle alakalı görüşleri oluşturuyor. Her cami temizlendikten sonra o caminin imanın görüş ve önerilerini alıyoruz. Bir de başta il müftüsü olmak üzere ilçe müftülerinin de konuyla alakalı tavsiye ve düşüncelerini kitabımızda topluyoruz. Kitabımız yıllıktır. Her yıl kitabı orijinal yazılarıyla birlikte bastırırız.

DESTEK LÂZIM Gönül istiyor ki diğer illere de hizmet verelim. Sadece yakın illerden Afyon Karahisar İmaret Camii, Aksaray Camii ve Karaman Merkez Camii’ne hizmet götürüyoruz. Derneğimizin pek fazla geliri yok. Hayırsever vatandaşlarımızın bağışları ile yürüyen bir dernek olduğumuz için personellerimizin maaşını, sigortasını, temizlik malzemelerini, aracın yakıtını anca karşılayabiliyoruz. Elimizde biraz güç, imkan olsa bir araç daha alacağız, bir ekip daha oluşturacağız onu da iller çıkaracağız. Esas amacımız biz teşvik edelim, her ilde böyle bir dernek kurulsun. Asla her şeye biz koşalım, biz kendimizi gösterelim derdinde değiliz. Müftülükler her ilde böyle bir derneğin kurulmasına ön ayak olsun, çok güzel işler ortaya çıkar.
DESTEK LÂZIM
Gönül istiyor ki diğer illere de hizmet verelim. Sadece yakın illerden Afyon Karahisar İmaret Camii, Aksaray Camii ve Karaman Merkez Camii’ne hizmet götürüyoruz. Derneğimizin pek fazla geliri yok. Hayırsever vatandaşlarımızın bağışları ile yürüyen bir dernek olduğumuz için personellerimizin maaşını, sigortasını, temizlik malzemelerini, aracın yakıtını anca karşılayabiliyoruz. Elimizde biraz güç, imkan olsa bir araç daha alacağız, bir ekip daha oluşturacağız onu da iller çıkaracağız. Esas amacımız biz teşvik edelim, her ilde böyle bir dernek kurulsun. Asla her şeye biz koşalım, biz kendimizi gösterelim derdinde değiliz. Müftülükler her ilde böyle bir derneğin kurulmasına ön ayak olsun, çok güzel işler ortaya çıkar.

MARDİN’DEN EKİBE DAVET

Basın yoluyla görmüş, duymuş olsa gerek bundan 1 sene önce derneğimizi Mardin’in bir ilçesinin müftüsü aradı. Derneğimizden haberdar olduğunu, hizmetlerini bildiğini söyledi. Ekibimizi Mardin’e yönlendirmemizi ve oradaki camilerin temizlenmesini rica etti. Tabii çok memnun olduk. Seve seve gideceğimizi ifade ettik ancak imkanlarımız sadece Konya’ya yetiyor. Fazla gücümüzün olmadığını belirttik. Naçizane tavsiyelerde bulunup, teşekkür ettik.

Derneğinizin camileri temizleme dışında farklı alanlarda hizmetleri var mı?

Olmaz olur mu? Arapçası iyi olan bir hocamızdan rica edip, haftanın belirli günlerinde dernek binamızda isteyen cami imamlarına Arapça dersi verdirtiyoruz. İmam kardeşlerimizden yaklaşık 57 kayıt yaptık. İki senedir Arapça derslerini devam ettiriyoruz. Herhangi bir ücret de talep etmeden imamları Arapça hususunda belli bir seviyeye getiriyoruz.

Bu kadar hizmetlere, hayra vesile oluyorsunuz, sizler bireysel olarak bundan nasıl etkileniyorsunuz?

Ben İmam-Hatip mezunu değilim. Ama bu hayır kuruluşlarında 30 yılımı verdim. Gurur ve onur duyuyorum. Cenab-ı Hakk’a her daim hizmette olmak o kadar mutlu bir durum ki. Tarif edilemez.

 

 

Yenigün Gazetesi MUSTAFA GÜZEY

Paylaşabilirsiniz...