Mustafa Oğuz (Şair) : Camiler Müslümanların vitrinidir

Dağıstan’da çalıştığım Türk üniversitesini Dağıstan başbakanı ziyaret etmişti. Binayı gezerken tuvaletleri temiz görünce “Medeniyet tuvalet ile başlar.” demişti. Bu medeniyet anlayışı Osmanlı’nın da anlayışıdır. Ecdadımız bir yere bir bina cami, külliye vs. yapacağı zaman önce tuvalet ve hamam yaparmış.

Bu anlayış günümüzde de devam ediyor. Ne var ki özellikle camilerimizin tuvaleti bakımsız. Kapısında görevli biri bekliyor, sizden para alıyor olsa bile bu durum geçerli. En basitinden bir tuvalet kâğıdı yok. Kokuyu önlemede basit bir araç olan WCmatik yok. Bunların hiçbir maliyeti olamaz tuvaletler için. Neticede insanlar oralara para veriyor.

Şehir merkezindeki cami tuvaletleri yeterli temizliğe sahip değil. Hele kenardakiler… Onlar da tam bir felaket. Kokudan yaklaşılmayacak cinsten. Camilerin temizliğini belediyeler yapıyor. Tuvaletlerin temizliğini de onlar takip etmeli. Öyle mi bilmiyorum.

Lisede öğrenci iken Kayseri’de hiçbir tuvalet paralı değildi ve temizdi. Çünkü oraların temizliğini belediye yapıyordu. Zannedersem Konya da öyle idi.

Rusya’da ve Türk Cumhuriyetlerinde umumi tuvaletlere yaklaşamazsınız bile. (En azından eskiden öyle idi.) Moskova’ya gitmiştik. 1999. Havaalanının yanındaki tuvalet öyle temizdi ki şaşırıp kaldık. Ülkenin vitrinlerinden biri durumundaki tuvaletin temizliğine aşırı özen gösteriliyordu. Elindeki paspası ile yerdeki ayak izlerini bile siliyordu bir görevli.

Camiler, Müslümanların en önemli vitrinidir. Caminin bir parçası olan tuvaletlere Rusların Moskova havaalanındaki tuvaletlerine gösterdikleri özenden daha fazlasını göstermeliyiz ki camiler cami olabilsin. İslam dininin temizliğe verdiği önemi biliyoruz.

Ben cami tuvaletlerindeki bu olumsuz tabloyu bildiğimden mümkün olduğu kadar cami tuvaletlerini kullanmıyorum. Özellikle mahalle camilerindekilere gittiğimi pek hatırlamıyorum.

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Belediyeler el ele verip cami tuvaletleri sorununu çözmeliler. Umudumuz bu…

 

 

Paylaşabilirsiniz...