Camilerin Temizliği Onlardan

imageKonya Camilerini Temizleme Derneği yılda yaklaşık 500 camiyi temizliyor. Profesyonel ekiplerle çalışan derneğe Konya dışında diğer illerden de talepler geldiği belirtildi.

Türkiye genelinde başka benzeri olmayan Konya Camilerini Temizleme Derneği çalışmalarına devam ediyor. Konya’daki camilerin temizlik ve bakımlarının daha iyi ve profesyonel ekiplerce yapımı için kurulan bir dernek olduklarını belirten Konya Camilerini Temizleme Derneği Genel Koordinatörü İbrahim Büyükdere, “Camilerimizin, her geçen yıl daha iyi ve güzelleri inşa edilmekte veya restore ve onarımları yapılarak daha iyi hale getirilmektedir. Fakat temizlik ve bakımları ise, cemaatlerimizin imkân ve ilgisi dâhilinde olmaktadır. Biz camilerimizin daha temiz ve daha bakımlı olması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Konya dışından da cami temizleme noktasında talepler geliyor. İnşallah vatandaşlarımızın desteği ile Konya dışındaki cami temizlikleri için bir ekip daha oluşturacağız” dedi.

“KOMŞU İLLERDEN TALEPLER ALIYORUZ”

Derneğin yıl içersinde 500 camiyi temizleme hedefi olduğunu belirten Büyükdere, 2007 yılından itibaren 4 bin 500 camii temizlediklerini söyledi. Büyükdere, “Derneğimiz yıl içerinde 500 camiyi temizleme hedefini çok rahat karşılıyor. Derneğimizin, Türkiye genelinde adı duyuldu. Konya dışında birçok şehirden cami temizliği için talep alıyoruz. Bu bizi son derece mutlu eden bir gelişmedir. Bizim amacımız öne çıkmak kesinlikle değildir. Bizim amacımız teşvik etmektir. Şuan çalışmalarımız sadece Konya için sürüyor. Tabii ki bazen Konya’ya yakın illere de gittiğimiz oluyor. Konya’ya bağlı 28 ilçenin camilerini temizliyoruz. Konya’nın bütün ilçe, köy ve mahallerini kapsıyoruz. Derneğimizin çalışma sistemi hakkında da bilgi veriyim. Temizleme aracımız ve yedi kişiden oluşan ekibimizle birlikte bizden randevu talep eden camilerimize ulaşıyoruz. Aracımızın içerisinde bütün temizlik malzemeleri mevut. Halı yıkama makinesinden, kurutma makinesine kadar her şeyimiz var. Camii imamlarımız, camisinin temizlenmesi gerektiğini hissettiği zaman bizi arıyor. Bizde randevu veriyoruz. Ekibimizi o camiye yönlendiriyoruz” ifadelerini kullandı.

“TEPEDEN TIRNAĞA BİR TEMİZLİK GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”

Her temizlik sonrası camii imamlarının görüşlerini alıp kitap haline getirdiklerini belirten Büyükdere, geri dönüşlerin yüzde 99’unun olumlu olduğunu belirtti. Gerçekleştirdikleri temizliğin sadece caminin iç kısmını değil, bahçesinden şadırvanına kadar kapsadığını söyleyen Büyükdere, “Gerçekleştirdiğimiz temizlik tabiri yerindeyse tepeden tırnağa bir temizlik. Caminin minberi, mihrabı, duvarlarını, avizelerini, klimasını, mikrofonuna kadar aklınıza neresi gelirse temizliyoruz. Caminin içerisindeki temizlik bittikten sonra, caminin avlusunu ve bahçesini de temizliyoruz. Bunun için herhangi bir ücrette talep etmiyoruz. Fakat bildiğiniz gibi bu derneğimizin bir geliri yok. Temizlik malzemelerimizi aracımızın yakıtını çalışanlarımızın ihtiyaçlarını bağışlarla karşılıyoruz. Temizlediğimiz camilerin imamların ve vatandaşların bize ulaştırdığı geri dönüşler çok güzel. Bize geri dönüşlerin yüzde 99’u olumlu. Zaten memnun olmamaları gibi bir durum söz konusu değil. Onların işlerini bizler yapıyoruz. Bizden önce bu işi o yerlerdeki kadınlara yaptırıyorlardı. Fakat bu çok sağlıklı bir çalışma olmuyordu. Dernek olarak böyle bir çalışma gerçekleştirdiğimiz için imamlarımızda son derece memnun. İletilen görüşlerde bu düzeyde. Temizlik bittikten sonra imamlarımızın görüş ve önerilerini alıyoruz. Her gittiğimiz camide temizlik bittikten sonra görüş ve öneriler alınır. Hocaya imzalattırılır ve sene sonunda bu görüş ve öneriler kitapçık haline getirilir. O kitapları müftülüklere dağıtıyoruz. Bu güne kadar bizde hep müspet geri dönüşler aldığımız için biz de bundan şevk duyuyoruz” şeklinde konuştu.

“GENÇLERİMİZİ ÖDÜLLENDİRİYORUZ”

Dernek olarak gerçekleştirdikleri diğer etkinliklerden de bahseden Büyükdere, “2,5 senedir imam kardeşlerimize Arapça dersi verdiriyoruz. Bunun yanında her yıl aşure günlerinde aşure dağıtımız oluyor. En önemli etkinliklerimizden birisi de her yıl kutlanan Din Görevlileri ve Camiler’ haftasında Türkiye genelinde müftülükler yarışmalar yapıyor. Kuran’ı güzel okuma dalında, hafızlık dalında, hutbe dalında, şiir dalında vb. gibi alanlarda birinci olan arkadaşlarımızı etkinlikler kapsamında biz ödüllendiriyoruz. Bunun yanında yine bin 500 imamımıza bu etkinlikler kapsamında kaynaştırma yemeği düzenliyoruz. Yani orada camiler haftası münasebetiyle imamlarımızı buluşturuyoruz” dedi.

Alican YILDIRIM/Manşet Gazetesi

http://www.mansethaber.com.tr/camilerin-temizligi-onlardan-soruluyor-124226h.htm

 

 

Paylaşabilirsiniz...