Camiler gün boyu açık olacak

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in “Birlik ve beraberlik mekânları olan camilerin, asli fonksiyonunu icra edebilmesi için bütün camilerin açık kalacağına” ilişkin talimatının ardından beklenen camiler genelgesi yayımlandı.

“Camiler öteden beri kırık gönüllerin onarıldığı mekânlar olarak; kapılarını etnik kökeni, siyasi görüşü, mezhebi, meşrebi ve dili ne olursa olsun herkese açmıştır” denilen genelgede namaz vakitleri dışında da vatandaşların dini taleplerine cevap verilebilecek şekilde açık tutulmasının önemli bir ihtiyaç olduğuna dikkat çekildi.

6 Mart itibariyle yürürlüğe giren genelgeye göre ülke genelindeki bütün camiler sabah namazından sonra özel durum ve yerel şartlar dikkate alınarak, öğle namazından en geç bir saat önce açılıp, yatsı namazından sonra kapanmak üzere gün boyunca açık tutulacak.

Camilerdeki kadın ve çocuk mekânlarına ilişkin detayların da bulunduğu genelgede şu ifadelere yer verildi;

• Sabah namazı buluşmaları uygulamasına devam edilecektir. Daha önce il ve ilçelerde haftada bir gün, merkezi bir camide uygulamaya konulan sabah namazı buluşmaları bundan böyle mahalli şartlar ve cemaatin katılımı da dikkate alınarak her camide tatbik edilecektir.

• Camiler gün boyunca açık tutulacak ve cami çalışma programı uygulanacaktır.

• Camiler, sabah namazından sonra özel durum ve yerel şartlar dikkate alınarak, her gün öğle namazından en geç bir saat önce açılıp, yatsı namazından sonra kapanmak üzere gün boyunca açık tutulacaktır.

• Cami veya müştemilatında cami görevlileri odası oluşturulacak, müftülükçe hazırlanacak program çerçevesinde; görevlilerin namaz vakitleri dışında din hizmeti ve isteyenlere yaygın din eğitimi sunmak üzere hazır bulunmaları sağlanacaktır. Her cami için haftalık bir program hazırlanacak ve bu program cami ilan panolarına asılacak, ayrıca cuma günleri vaaz ve hutbenin sonunda vatandaşlarımıza duyurularak programlara katılmaları teşvik edilecektir.

• Vakit namazlarının ezanı müteakiben, beklenmeksizin kılınmaya başlanması sebebiyle vatandaşlarımızın cemaatle kılınan namaza yetişmesi mümkün olmamaktadır. Vatandaşlarımızın cemaatle kılınan namaza katılımlarını sağlamak üzere özel durum ve yerel şartlar dikkate alınarak ezanın akabinde makul bir süre beklendikten sonra cemaatle namaza başlanacaktır.

• Akşam namazının farzından önce iki rekât namaz kılacak kadar beklenecektir.

• Namazlardan sonra Kur’ân-ı Kerim okunup meali verilecektir.

• Yerel yönetimler ve ilgili kurumlarla işbirliği yapılarak camilerin kentsel dönüşüm projeleri kapsamına alınmasını sağlayıp güvenli mekânlar haline getirilmesi için gerekli çalışmalar yapılacaktır.

• Cami ve çevresinin manevi dokusuna yakışmayan ve estetiğini bozan her türlü yapılanmadan uzak kalınacaktır.

• Alışveriş merkezleri ile yol güzergâhındaki camilerin müftülük tarafından ibadete elverişli olup-olmadıkları konusunda denetim ve kontroller yapılarak ibadete uygun olmayanlarının ibadete hazır hale getirilmesi sağlanacaktır.

• Camilerde kadınların ibadetine yönelik nezih ve uygun mekanlar, abdest alma yerleri ve WC’lerin hazırlanması sağlanacaktır.

• Fiziki alt yapısı müsait olan camilerde çocukların ve gençlerin gelip zamanlarını değerlendirebilecekleri, kitap okuyup ev ödevi ve araştırma yapabilecekleri okuma salonları oluşturulacaktır.

• Camilerin, abdest alma yerlerinin ve WC’lerin engelli vatandaşlarımızın erişimine uygun hale getirilmesi sağlanacaktır.

• Camilerin halı ihtiyacı karşılanırken saf düzenini ve ibadet huşuunu bozan motifleri bulunan halılar ile seccade tipi halıların kullanımından vazgeçilecektir.

• Camilerdeki ses sistemi ve kullanımı, rahatsız edici ve ibadet huşuunu bozucu olmayacaktır. Gerekirse ses sistemi ve mikrofon kullanımı konusunda teknik elemanlar marifetiyle cami görevlilerine yönelik müftülükçe kurs düzenlenecektir.

 

 

Paylaşabilirsiniz...